Ładowanie
Unia Europejska
Hotel Skipper

Śledź - proste historie

07-06-2023

Ahoj

Jak wiecie flagową przystawką naszej hotelowej restauracji Bukszpryt jest śledź opalany na pieńku bukowym.

Śledź to wbrew pozorom bardzo szlachetna rybka, której święto obchodzimy w Skipperze podczas naszych flagowych Dni Śledzia.

Ale czy tak naprawdę wszystko wiemy o śledziach?

Oto kilka ciekawostek – prześledzicie?

·         Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego, ale jest od niego mniejszy i mniej tłusty. Czterdzieści lat temu łowiono nawet czterysta tysięcy ton śledzi bałtyckich rocznie

·         Śledzie zawdzięczają swoją popularność w rybołówstwie temu, że po zasoleniu można je przechowywać. Było to bardzo popularne i ważne w czasach, kiedy nie posiadano lodówek.

Może to jeden z powodów takiej świetności śledzia?

·         Matias nie jest innym gatunkiem ryby niż śledź. Jest to dokładnie ten sam rodzaj, ale matiasem nazywamy młodego śledzia przed pierwszym tarłem.

·         Uliki to młode i bardzo tłuste śledzie, które konserwuje się w mocno stężonej solance i wędzi na gorąco, od matiasów różnią się wiekem, a mianowicie są jeszcze młodsze i bardzo tłuste

·         W średniowieczu śledź był tak popularny, że rybę tę nazwano królem postu. Teraz jest podobnie, chociażby w Wielki Piątek😉?

·         Surströmming (szw. kiszony śledź; wymowa: [sʉ̌ːʂtrømːiŋ]) – szwedzka potrawa ze sfermentowanych śledzi bałtyckich

 

Nie pozostaje nam ni innego jak zaprosić Was na naszego śledzia opiekanego na pieńku bukowym – po prostu: pycha…

SPRAWDŹ NASZE MENU A LA CARTE

Pozostańmy w kontakcie

Cała nasza załoga dokłada wszelkich starań, aby Twoje doświadczenie z pobytu było wyjątkowe. Jeśli takie było - wrócisz do nas, dlatego już teraz zachęcamy Ciebie do zapisania się do naszego newslettera.

Zapisz się do newsletter

Zapisz
Unia Europejska

© 2024 Hotel Skipper, Rewa, ul. Sztormowa 2 | projekt i wykonanie peka.pro

Ahoj! W każdą niedzielę zapraszamy na BUFET RODZINNY - w godz. 13.00-16.00 - rezerwacja stolików 882-516-076; 538-329-393 do każdej środy do godz. 20.00