Oto kilka ciekawostek – prześledzicie?
· Śledź bałtycki jest podgatunkiem śledzia atlantyckiego, ale jest od niego mniejszy i mniej tłusty. Czterdzieści lat temu łowiono nawet czterysta tysięcy ton śledzi bałtyckich rocznie
· Śledzie zawdzięczają swoją popularność w rybołówstwie temu, że po zasoleniu można je przechowywać. Było to bardzo popularne i ważne w czasach, kiedy nie posiadano lodówek.
Może to jeden z powodów takiej świetności śledzia?
· Matias nie jest innym gatunkiem ryby niż śledź. Jest to dokładnie ten sam rodzaj, ale matiasem nazywamy młodego śledzia przed pierwszym tarłem.
· Uliki to młode i bardzo tłuste śledzie, które konserwuje się w mocno stężonej solance i wędzi na gorąco, od matiasów różnią się wiekem, a mianowicie są jeszcze młodsze i bardzo tłuste
· W średniowieczu śledź był tak popularny, że rybę tę nazwano królem postu. Teraz jest podobnie, chociażby w Wielki Piątek😉?
· Surströmming (szw. kiszony śledź; wymowa: [sʉ̌ːʂtrømːiŋ]) – szwedzka potrawa ze sfermentowanych śledzi bałtyckich
Nie pozostaje nam ni innego jak zaprosić Was na naszego śledzia opiekanego na pieńku bukowym – po prostu: pycha…