Rewa Śledziem Stoi
Jak wieść gminna niesie, w Rewie 24 listopada 2019r, w Restauracji Bukszpryt w Hotelu Skipper**** odbył się Dzień Śledzia. Na Gości restauracji czekał śledź w 10 odsłonach:
Aby kaszubskiej tradycji stało się zadość, tego dnia w karcie oprócz standardowych pozycji znalazły się kaszubskie pulki ze śledziem.
Wisienkę na torcie stanowił pokaz Szefa Kuchni, który zaprezentował metodę serwowania swojej autorskiej przystawki jaką jest śledź opalany na pieńku bukowym.
Dodatkową atrakcją była prezentacja swojskiego stołu z własnymi wędzonkami, domowymi kiszonkami, lokalnymi wędlinami oraz miodami z pobliskiej pasieki. Nasza kuchnia słynie w wyrobów własnych, posiadamy hotelową wędzarnię, a Szef Kuchni stawia przede wszystkim na produkty lokalne wspierając tym samym rodzime rolnictwo i polską tradycję kulinarną.
Zainteresowanie wydarzeniem przerosło nasze oczekiwania, a tego dnia odbył się prawdziwy marsz jak na rewską tradycję przystało, ale tym razem był to MARSZ po ŚLEDZIA do Restauracji Bukszpryt. Odwiedziły nas tłumy lokalnych mieszkańców i nie tylko. Wśród gości było również wielu krytyków kulinarnych, a lokalna telewizja przeprowadziła wywiad z naszym Szefem Kuchni. Dodatkową atrakcją był występ artysty, który zaprezentował nieśmiertelne szlagiery żeglarskich wypraw. Już wiemy, że to nie było jednorazowe wydarzenie!
Do zobaczenia wkrótce!
A przed Państwem śledzie w różnych odsłonach:
Która wersja podoba się Wam najbardziej?
Czy taka prezentacja naszej przystawki robi wrażenie?
Łódeczki ze śledziem? jako dodatek dynia i chorizo!
Wariacji ze śledziem ciąg dalszy…
Za pomoc w realizacji Dnia Śledzia dziękujemy P.H. Koryb z siedzibą w Pucku