Ahoj Śledziożercy
Kolejna edycja sztandarowego dla Skippera #dziensledzia już za nami.
Była to druga w tym roku promocja naszego wydarzenia i podsumowując je jednym słowem okraszonym przymiotnikiem: BARDZO UDANA.
Przede wszystkim dziękujemy Wam – Drodzy Goście, że tak licznie przybyliście na pokład Skippera i wspólnie z nami celebrowaliście smaki potraw przygotowanych przez nasz zespół z należytą starannością i wyczuciem smaku.
Jak dobrze wiecie, śledź to z pozoru zwykła, prosta ryba – nasze bałtyckie dobro. Prawdziwy kunszt to wyczarować z tej zwykłej – niezwykłej ryby, takie propozycje dań, które nie tylko pozostaną w pamięci, ale będą odtwarzane w Waszych domach, aby kultywować tradycję przyrządzania śledzia i dodatkowo “bawić się” tą rybą tworząc różne wariacje smakowe.
Podczas niedzielnego spotkania w hotelowej Restauracji Bukszpryt oprócz cotygodniowych bufetów obiadowych mieliście Państwo możliwość posmakowania kilku odsłon śledzia, które (nie bądźmy zbyt skromni:) bardzo przypadły Wam do gustu.
Zacznijmy od zupy, gdyż była ona pozytywnym zaskoczeniem, chociaż wzbudziła drobne kontrowersje…;), ale uwaga: tylko i wyłącznie przed konsumpcją.
Mianowicie w niedzielę w kociołku czekał na Was – żur, z tradycyjnym jajkiem i nieoczywistym dodatkiem w postaci właśnie śledzia. Obiektywnie możemy powiedzieć, że gusta w tym przypadku nie były podzielone i żur bardzo Wam smakował.
Kto planuje zaserwować taką wariację żuru na rodzinnym obiedzie?
Z dań głównych, w bufecie, #dziensledzia reprezentował śledź w śmietanie z jabłkiem, a bufet rybny ukazał 8 śledziowych wariacji:
Punktem kulminacyjnym wydarzenia był live cooking w wykonaniu szefa kuchni, Krystiana Sosnowskiego, który przygotował dla Gości pokaz przyrządzania śledzia, którego na co dzień każdy z Gości Restauracji Bukszpryt może spróbować, zamawiając go z karty.
Szef opowiadał o dodatkach, zdradził kilka swoich kulinarnych sekretów, a pokaz opalania śledzia na pieńku bukowym zakończył się oklaskami i słowami uznania.
Także nie pozostaje nam nic innego jak zaprosić Państwa na kolejną, już IV edycję #dziensledzia, która z pewnością odbędzie się na przełomie lutego/marca 2023 roku.
Zapraszamy do galerii zdjęć z wydarzenia:
Autor: Marta Kurgan